Ce se intampla daca firma ta a depasit plafonul de platitor de TVA in cursul unui an, de ex. 2010, si a omis sa se inregistreze ca platitor de TVA pana la sfarsitul anului 2011 ?
Conform art.152 al.6 din Codul fiscal si normelor de aplicare a codului fiscal, persoanele impozabile care nu au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA în termenul prevăzut de lege, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul inspecției fiscale, au dreptul să ajusteze în primul decont depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, în condițiile prevăzute la art. 145—149 din Codul fiscal:
a) taxa deductibilă aferentă bunurilor aflate în stoc și serviciilor neutilizate la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege;
b) taxa deductibilă aferentă activelor corporale fixe, inclusiv celor aflate în curs de execuție, aflate în proprietatea sa la data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat înregistrarea în termenul prevăzut de lege, cu condiția, în cazul bunurilor de capital, ca perioada de ajustare a deducerii, prevăzută la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, să nu fi expirat;
c) taxa deductibilă aferentă achizițiilor de bunuri și servicii efectuate în perioada cuprinsă între data la care persoana respectivă ar fi fost înregistrată în scopuri de taxă dacă ar fi solicitat în termenul prevăzut de lege înregistrarea și data la care a fost înregistrată.
Practic, trebuie recalculata taxa din momentul in care firma ar fi trebuit sa se inregistreze normal in scopuri de TVA , pana la momentul inregistrarii efective.
In aceasta situatie se mai poate aplela la prevederile Ordinului 1338/2008 pentru aprobarea Procedurii privind indrumarea si asistenta contribuabililor de catre organe fiscal.
Iata cateva prevederi din acest ordin:
• Sfera de cuprindere a activitatii de indrumare si asistenta a contribuabililor
(1) Indrumarea si asistenta contribuabililor constau in furnizarea de informatii cu caracter general in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii fiscale.
(2) Sfera activitatii de indrumare si asistenta cuprinde impozitele, taxele, contributiile sociale si alte venituri bugetare administrate de ANAF.
(3) Indrumarea si asistenta oferite contribuabililor nu includ furnizarea de informatii care se incadreaza in una dintre categoriile urmatoare:
a) informatii solicitate in perioada in care contribuabilul este supus inspectiei fiscale si in legatura cu aceasta;
b) informatii in legatura cu solutionarea unor problematici care fac obiectul unor contestatii formulate impotriva actelor administrative fiscale;
c) informatii prin care se sugereaza sau se prezinta modalitati de optimizare a sarcinii fiscale;
d) informatii care nu intra in sfera de competenta a ANAF;
e) informatii care contravin principiului secretului fiscal;
f) informatii in legatura cu reclamatiile privind incalcarea prevederilor codurilor de conduita de catre personalul angajat in cadrul unitatilor fiscale;
g) informatiile de interes public solicitate in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, cu modificarile si completarile ulterioare;
h) alte informatii a caror furnizare este interzisa, conform legislatiei in vigoare.
• Dispozitii generale
Pentru a beneficia de asistenta, contribuabilii se pot adresa cu cereri organelor fiscale.
Cererile care fac obiectul prezentei proceduri, transmise eronat de contribuabili vor fi retransmise organelor fiscale subordonate acestora, in vederea formularii raspunsului.
Totodata, contribuabilii vor fi instiintati in mod corespunzator.
Serviciile/birourile/compartimentele aferente vor analiza cererile contribuabililor si in situatia in care raspunsul la problematica fiscala solicitata exista in baza de date cu intrebari si raspunsuri a ANAF il vor comunica contribuabililor.
In situatia in care raspunsul la problematica fiscala solicitata nu exista in baza de date cu intrebari si raspunsuri a ANAF, dar se regaseste in mod explicit in reglementarile legale, serviciile/birourile/compartimentele aferente vor formula raspunsul si il vor comunica contribuabilului.
In alte situatii decat cele prevazute anterior, serviciile/birourile/compartimentele respective vor transmite pe cale ierarhica, spre analiza si solutionare, cererile primite de la contribuabili.
Dupa solutionarea cererilor potrivit prevederilor anterioare, raspunsurile in legatura cu acestea vor fi comunicate, pe cale ierarhica, structurilor solicitante.
Solutionarea cererilor contribuabililor se realizeaza cu respectarea termenelor prevazute de lege.
Directia de indrumare si asistenta a contribuabililor va lua masuri de mediatizare a problematicii fiscale, prin intermediul bazei de date cu intrebari si raspunsuri a ANAF si/sau al portalului ANAF, precum si prin alte modalitati adecvate de difuzare in presa scrisa si audiovizuala, cu respectarea confidentialitatii datelor in domeniul impozitelor si taxelor.
• Modalitati de indrumare si acordare a asistentei
1. Indrumarea si asistenta acordate direct la sediul unitatii fiscale
Indrumarea si asistenta acordate direct la sediul unitatii fiscale se realizeaza la serviciile/birourile/ compartimentele care au competenta de administrare conform prevederilor Codului de procedura fiscala.
2. Indrumarea si asistenta acordate in scris
Cererile formulate de catre contribuabili in vederea acordarii asistentei in scris vor include in mod obligatoriu urmatoarele date de identificare: numele si prenumele sau denumirea societatii, domiciliul fiscal, precum si codul de identificare fiscala.
Cererile contribuabililor vor fi semnate de catre acestia sau de reprezentantii legali ai acestora.
Unitatile fiscale pot solicita contribuabililor informatii, explicatii, precum si documentele necesare formularii de raspunsuri la solicitarile acestora.
3. Indrumarea si asistenta acordate prin e-mail
Structurile care coordoneaza activitatea de indrumare si asistenta sunt obligate sa mediatizeze adresele de e-mail de la care se acorda asistenta, prin mijloace adecvate de difuzare in presa scrisa si audiovizuala, inclusiv pe site-ul propriu si pe portalul ANAF.
4. Indrumarea si asistenta prin telefon
Pentru a beneficia de asistenta prin telefon, contribuabilii se pot adresa, prin intermediul liniilor telefonice alocate in acest scop, astfel:
a) Centrului de asistenta a contribuabililor;
b) serviciilor/birourilor/compartimentelor de indrumare si asistenta aferente.
Liniile telefonice alocate asistentei contribuabililor vor fi mediatizate prin toate mijloacele disponibile.
In cazul in care in timpul convorbirii telefonice se constata ca problematica fiscala solicitata prezinta un grad ridicat de complexitate si dificultate, contribuabilul este indrumat catre celelalte modalitati de acordare a asistentei